woensdag 30 november 2011

l’Arte della seduzione
Afgelopen zondag 27 november,vond in Utrecht de tweede il Soggiorno plaats. Met als titel l’Arte della seduzione, oftewel De kunst van de verleiding.
Voor een groep van ca 30 gasten presenteerden Mo & Giò het werk van Hanneke Giezen en Maria Ikonomopoulou. De lunchtafels waren bij binnenkomst gedekt met de voorgerechten, in het midden van de drie ronde tafels stonden met blauwe doeken afgedekte sculpturen van Hanneke. De muren waren nog leeg.
p


Giovanni vertelde over ‘de kunst van het verleiden’, hoe de kunstenaars, die vooraf nog niet aan de gasten bekend waren gemaakt, met hun werk de kijker verleiden. Beide kunstenaars maken - ieder op een geheel eigen wijze - in hun werk gebruik van patronen die door hun schoonheid de toeschouwer verleiden tot kijken. Pas in tweede instantie zien we uit welke fraaie elementen deze patronen zijn opgebouwd en dan daarna ontdekken we de bijzondere details van ieder element afzonderlijk. Zo wordt je via het totaal beeld langzaam naar de diepere betekenis van het werk geleid.
Hanneke Giezen maakt tafelstukken van porselein vol kleur, goud– en zilverluster. Rijk geornamenteerde ‘pronkstukken’ vol verwijzingen en symboliek. Met de herhaling van beeldelementen verwijst ze naar de traditie van rijk gedecoreerde terrines, bonbonnières en bokalen.


Maria Ikonomopoulou neemt foto's van bloemen en planten die stadsbewoners aanplanten en verzorgen om kleine groene oases te creëren binnen de stedelijke omgeving. Deze foto’s bewerkt ze met technieken afkomstig uit de volkskunst zoals borduren en het uitsnijden van papier.
Samen met de handgeschreven planten- en bloemennamen en de namen van de plantenverzorgers, vormen ze een fraai patroon van lijn, kleur en vorm op uitgesneden papier.


Tijdens het eten werden de tafelstukken van Hanneke onthuld en de werken van Maria opgehangen. Giovanni vertelde over het werk en de werkwijze van de beide kunstenaars.

Margriet van Reisen, internationaal bekend mezzo-sopraan zorgde voor de muzikale ondersteuning. Ze beheerst onder andere de traditionele Koreaanse zangtechniek ChongKa. Margriet zong 3 stukken gebaseerd op de verzen van de 16e eeuwse Koreaanse courtisane Hwang Jin-Yi. Deze legendarische ‘kiseng’ wond met haar schoonheid alle aristocratische mannen om haar vinger. Waar Hwang Jin-Yi voorbij liep liet ze dagenlang een zoete geur achter. Mannen verlangden zo naar haar dat ze er ziek van werden en stierven. Hwang Jin-Yi ontmoette een monnik die zich niet door haar liet verleiden maar haar ertoe bracht om zich te verdiepen in de meditatie. Zo werd zij van een gevierd courtisane tot spiritueel zoeker. De verzen worden gezongen in oud Koreaans en zijn niet te verstaan. Hierdoor worden de langgerekte vibratoloze klanken nog indringender!
p

Ook de lunch ging over verleiden en versieren. Een proeverij met 3 gerechten en 3 soorten wijn als voorgerecht. Sandwiches, ambachtelijk gerookte worst met huisgemaakte picallily, parmezaanse kaas met kweeperen- en vijgenmosterd, pecorino met membrillo, huisgekookte ham met tomatenjam, reebokpaté met winterjam, hartige muffins en zoetzure peren met ricotta vormden het buffet. Het dessert van mini-appeltaartjes met lemoncurd, de Italiaanse Schiacciata Florentina en een soezenstapel met perencreme werden vergezeld door een rode mousserende dessertwijn van Jac Bouwmans. Alle heerlijkheden uit potten zijn verzorgd door Zoet, Zuur & Hartig, een initiatief van Tineke Bergmans die deze herfst begon met het inmaken van de producten uit haar eigen tuin, maar nu de vraag van haar enthousiaste klanten nauwelijks aankan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten